Narrativ terapi

Narrativ terapi har en anerkendende tilgang.

Narrativ terapi fokuserer på det, der lykkes og ikke på alle begrænsninger. Ideen med denne tilgang er bevidst at flytte fokus fra mangel- og kritiksproget til at italesætte det, der fungerer. Et problem definerer ikke en person, men er snarere noget en person har. Målet er ikke at ændre hvem du er, men snarere at ændre den effekt, som problemet har på dit liv. Terapiformen er effektiv ved fødselsdepressioner – efterfødselsreaktioner.

Narrativ bryder historiefortælling. Mennesker vil altid forsøge at skabe mening og sammenhæng som et værn mod kaos og utryghed. Denne mening organiseres i en fortælling og derved biver fortællingen meningen. Den narrative fortælling er der fokus på klientens fortællinger om sig selv og dermed klientens handlinger og indentitet. Du er hvad du mener at du er og der er mange måder at være på, tænke på og du kan selv definere din historie.

Den narrative terapi har dyb respekt for at det er klienten og ikke terapeuten, der er eksperten. Der er ingen bestemt måde at være rigtig på. Mennesker er forskellige og kommer fra mange forskellige kulturer. Dermed er menneskers håb og drømme om hvordan det gode liv er også forskellige. Den historie vi fortæller om os selv former os og vores liv.

Den Narrative terapeut arbejder sammen med klienten om de problemhistorier og konklusioner om egen identitet og forsøger at finde frem til, hvad der er vigtigt for den enkelte samt udforske nye muligheder og nye måder at se sig selv og sin omverden på. På denne måde findes der frem til alternative eller foretrukne historier at fortælle om sig selv. Det er en samtaleform der har til hensigt at adskille problemet fra klienten. Klienten er ikke problemet, men har problemet og hensigten med terapien er at adskille klienten fra problemet så problemet ikke definere klienten.